Risico’s van blikseminslag
Jaarlijks komen in Nederland gemiddeld 200.000 blikseminslagen voor. Gelukkig vinden de meeste inslagen in de natuur plaats. Toch slaat een aanzienlijk aantal in op gebouwen en objecten. Direct of indirect kan een inslag grote risico’s met zich meebrengen.
Bij blikseminslag komen enorme elektrische en mechanische krachten vrij. Bij een directe inslag ontstaat meestal brand, kunnen muren worden ontzet of vliegen pannen van het dak. Omdat in en om gebouwen zoveel elektronica aanwezig is, zal een blikseminslag zelfs op afstand schade of storingen kunnen veroorzaken. Inslag kan grote consequenties hebben voor de veiligheid en bedrijfscontinuïteit. De gevolgen van het stilliggen van bedrijfsprocessen, maar ook imagoschade kunnen soms groter zijn dan de directe schade.
Hoe groot is nu het risico van blikseminslag?
Dit is per situatie verschillend. Ook als er de laatste tientallen jaren niets is gebeurd, is dat geen garantie voor de toekomst. Wijzigingen van gebouwconstructies, gevoelige apparatuur, aangebrachte zonnepanelen en ook de klimaatsveranderingen spelen een rol.
Met een objectieve risico-inventarisatie kunnen de risico’s van een blikseminslag en de gevolgen hiervan in kaart worden gebracht. Aan de hand van deze inventarisatie kan een advies worden opgesteld dat het belang van een bliksembeveiliging kan bepalen.
De risico-inventarisatie is noodzakelijk voor bedrijven op grond van de Arbowet. Bij mogelijke ongevallen zal een werkgever moeten aantonen dat hij heeft voldaan aan zijn zorgplicht. Ook voor panden waar meerdere personen aanwezig kunnen zijn (zoals overheidsgebouwen, winkelcentra et cetera) heeft de eigenaar een zorgplicht en moet een inventarisatie worden gedaan.
Om een risico-inschatting te maken, zijn tools ontwikkeld:
Voor meer informatie zie onze infobladen onder kenniscentrum. Met betrekking tot risicoanalyse bliksem zie ons infoblad 303.
Meer informatie?
Heeft u vragen of wilt u een brochure aanvragen? Neem dan contact met ons op.