Veiligheidsaarding
berekening veiligheidsaarding >>
Doormiddel van aarding kan er geen ongewenste elektrische spanning op machines of apparaten met een geleidende behuizing staan.
Bovendien worden te grote stromen afgeschakeld waardoor brand voorkomen wordt. Meestal heeft de aarding tot doel in een foutsituatie de beveiligingstoestellen in de elektra-installatie (smeltzekering, automaten of aardlekschakelaars) zeer snel te laten aanspreken, zodat er geen gevaarlijk situaties kunnen ontstaan. Deze aarding is onmisbaar voor een veilige elektrische installatie en wordt daarom ook veiligheidsaarding genoemd.
Normen
Hoe snel in een foutsituatie de elektrische installatie moet worden afgeschakeld staat in de norm NEN 1010. Er zijn dus voorwaarden aan de aardingsinstallatie. Niet alleen wat de aardverspreidingsweerstand moet zijn, maar ook hoe het moet worden aangelegd. Daarbij zijn de eisen voor de aarding afhankelijk van type installatie en de omvang van de installatie. Ook de energiebedrijven hebben hun eigen eisen aan de aardingsinstallatie.
Uitbreidingen / aanpassingen
Bij uitbreidingen aan de elektrische installatie wordt vaak niet gedacht aan de aarding. Heel belangrijk om bij uitbreiding / wijzigingen te denken aan de aarding. Voldoet deze nog in de nieuwe situatie. Vaak wordt de ondergrondse waterleiding ook als aarding gebruikt. Tegenwoordig worden deze waterleidingen vervangen door kunststof leidingen, waardoor u ongewild geen aarding meer heeft.
Uw verantwoordelijkheid
Waar vroeger het energiebedrijf verantwoordelijk was en inspecties deed aan de elektrische installatie, voordat het energiebedrijf u spanning gaf, is de verantwoordelijkheid geheel naar de eigenaar/gebruiker van de installatie gegaan.
Meer informatie?
Voor meer informatie zie onze infobladen onder kenniscentrum. Met betrekking tot veiligheidsaarding zie onder andere ons infoblad 402.
Meer informatie?
Heeft u vragen of wilt u een brochure aanvragen? Neem dan contact met ons op.