//Artikel van Rietpolis (Rieten dak verzekering)

Artikel van Rietpolis (Rieten dak verzekering)

De impact van blikseminslag op woningen met een rieten kap kan enorm zijn, van defecte elektronica tot een uitslaande woningbrand. Nu de kans op blikseminslag in Nederland door klimaatverandering toeneemt, groeit eveneens de noodzaak voor goede bliksembeveiliging. Hiermee kunt u de schade door blikseminslag aanzienlijk beperken of zelfs helemaal voorkomen.

Uit onderzoek door het Verbond van Verzekeraars blijkt dat het in Nederland op gemiddeld 25 dagen per jaar onweert, met in totaal meer dan 200.000 bliksemontladingen per jaar. In de lente en de zomer vinden veruit de meeste onweersbuien plaats. Het westen van Brabant krijgt volgens het onderzoek het meeste te maken met onweer. Deze locatie is niet geheel toevallig, omdat bliksem vaker ontstaat door warmteopbouw boven zandgronden.

Toch is de kans groot dat we als gevolg van klimaatverandering en warmere zomers ook elders in Nederland vaker te maken gaan krijgen met onweersbuien en dus ook blikseminslag. Hierdoor neemt ook de kans op schade door blikseminslag toe. Goede bliksembeveiliging voor met name rietgedekte woningen is daarom belangrijker en relevanter dan ooit.

De risico’s en impact van blikseminslag voor uw woning met rieten kap
Veel woningen met rieten kap zijn vrijstaand en bevinden zich doorgaans in landelijke gebieden en bosrijke omgevingen, wat dergelijke objecten kwetsbaarder maakt voor blikseminslag. Bliksem zoekt immers altijd het hoogste punt om in te slaan.

Een veelgehoord argument is dat bomen een huis kunnen beschermen tegen blikseminslag, maar dat is helaas een fabel. Bomen werken niet als bliksemafleider en de kans op overslag van bliksem via de bladeren naar de dichtstbijzijnde woning is groot. Bovendien wordt bliksem makkelijker aangetrokken door het metalen binddraad waarmee het riet is bevestigd.

In tegenstelling tot wat men zou verwachten, is de impact van blikseminslag in een woning niet altijd direct merkbaar. Wanneer er brand ontstaat, zal dit vaak onopgemerkt onder het rietdek beginnen. Pas wanneer de bewoners dit in de gaten krijgen, is de uitslaande brand al niet meer te voorkomen. Bij zowel een traditioneel rieten dak of schroefdak is het blussen van de kap moeizaam, waardoor totaalverlies niet altijd kan worden voorkomen.

Naast directe inslag kan uw woning en vooral apparatuur ook schade oplopen door inductie. De bliksem slaat dan vlakbij in en de stroom komt via de buitenleidingen en bedradingen uw huis binnen.

Vormen van bliksembeveiliging 
Blikseminslag kunt u helaas nooit helemaal voorkomen, maar op de schade als gevolg van blikseminslag heeft u wél invloed. Er zijn meerdere vormen van effectieve bliksembeveiliging, waarmee uw rietgedekte woning aanzienlijk beter is beschermd en u zorgeloos kunt genieten van dit indrukwekkende natuurverschijnsel.

Met dank aan de jarenlange expertise en ervaring van Schaap Bliksembeveiliging hebben wij een overzicht gemaakt van de belangrijkste vormen van bliksembeveiliging.

Artikel op website Rietpolis >>>>

Geschreven door: |2022-04-13T12:10:59+00:0013 april, 2022|Categorie: Nieuws|Tags: , , , , , , |0 Reacties

Reageren?