Evenemntenhal Hardenberg 12:00-21:00
Bliksemafleiderinstallatie op rieten daken
Het aanbrengen van een bliksembeveiligingsinstallatie is specialisten werk.
Elk dak heeft zijn eigen “gebruiksaanwijzing”, maar met name rieten daken. Daarom zijn onze monteurs opgeleid door erkende rietdekkers. Tevens gebruiken wij hetzelfde materieel als de rietdekkers om het dak te benaderen.
Brandgevaar
Een rieten dak is erg mooi, maar kent ook een nadeel. Brandgevaar. Het probleem bij blikseminslag is, dat bij rietendaken de brand ontstaat onder de rietdeken.
Het maakt niet uit of het een normaal gedekt dak is of een zogenaamd geschroefd dak.
De bliksem slaat namelijk in op de metalen binddraden waarmee het riet vast zit. Voordat de brand op het dak zichtbaar wordt is men ongeveer 15 minuten verder (bij een zogenaamd geschroefd dak duurt dit iets langer). Onder het riet is er al een flinke brandhaard aanwezig. Blussen van riet gaat moeilijk, omdat riet juist bedoeld is om geen water door te laten (zie foto).
Veelal zal de brandweer eerst het riet van het dak proberen af te harken en op de grond blussen.
Bliksembeveiliging op rieten daken
Op normale daken mag een bliksembeveiliging nagenoeg plat op het dak liggen. Echter bij rieten daken mag dit niet. Zou de bliksemafleider namelijk te dicht bij de metalen binddraden komen, bestaat er weer kans op afslag, waardoor alsnog brand ontstaat.
Daarom schijft de norm NEN-EN-IEC 62305 voor dat de afstand van de bliksemafleiderdraad en rietdekken minimaal 15 cm moet bedragen en dat geen metalen steunen gebruikt mogen worden.
Mooi is anders. Dit erkennen wij. Daarom hebben wij o.a. speciale rietsteunen ontworpen en ontwerpen wij bliksembeveiliging voor rietendaken
op een slimme manier.
Door de keuze van het materiaal en het toepassen van onze rietsteunen, valt de leiding op de rietdeken optisch gezien zo goed als weg.
Montage
De montage wordt uitgevoerd met behulp van de gebruikelijke rietstoelen door monteurs die jaren lange ervaring hebben met werken op rieten daken.
De leidingen mogen geschilderd worden.
Vooral bij witte gevels valt een wit geschilderde leiding nagenoeg niet op.
Leidingen mogen geschilderd worden.
De nokleiding wordt zo aangebracht dat deze zo min mogelijk gezien wordt. Bij een nieuw gemetselde nok adviseren wij enkele weken te wachten, met het aanbrengen van de nokleidingen.
Zo kan het cement eerst goed uitharden.
Octrooi
Deze speciale rietsteunen hebben wij samen met enkele rietdekkers ontwikkeld en octrooi op gekregen. De doelstelling was dat ten opzichte van de leidingdragers die in de handel te verkrijgen zijn, onze leidingdrager de rietdeken niet beschadigt en esthetisch veel fraaier zijn.
De door ons toegepaste leidingdrager bestaat uit een smalle grijze kunststof leidingstaander gemonteerd op een U-vormig stuk gegalvaniseerd staal 20×2 mm.
De beide poten van het staal worden in de rietdeken geschoven, totdat het staal onder een laagje riet ligt. Het staal is met een zwarte coating behandeld.
Dit is de meest esthetische vorm van rietleidingdragers, waarop wij patent hebben.
Slim ontwerpen
De norm laat tegenwoordig meer vrijheden toe om een bliksembeveiliging te ontwerpen. Zo is het niet altijd nodig om leidingen op elke hoekkeper aan te brengen, zoals dit vroeger standaard wel het geval was. Echter bij slim ontwerpen heeft men meer kennis nodig om toch tot hetzelfde of beter resultaat te komen.
Omdat Schaap voorop loopt in deze kennis (voorzitterschap Normcommissie en Adviesraad van Bliksem- en Overspanningsbeveiliging), krijgt u de slimste beveiligingsmethode, afgestemd voor uw pand.
Op deze foto ziet u dat het koperdraad grijs geworden is, waardoor dit minder opvalt.
In samenspraak met u willen wij graag bepalen waar de leidingen geplaatst worden.
Zo heeft elk pand een aanzicht zijde en een zijde waar minder gezien wordt. Hier willen wij graag gebruik van maken, om zo tot de meest esthetische installatie te komen die zijn beveiligende werking volledig doet.
Daarnaast bestaan er ook nieuwe technieken om de bliksemafleiderleiding onder de rietdekken weg te werken. Dit kan echter alleen bij nieuwbouw.
Reageren?