//Op naar 240-jarig bestaan

Op naar 240-jarig bestaan

Op de gevel van ons bedrijfspand in Deventer staat de oprichtingsdatum van Schaap Bliksembeveiliging: Sinds 1779.

Een familiebedrijf begonnen als koperslager, waar bliksem opvangers smeden en aanbrengen een onderdeel was. In de jaren 20 van de vorige eeuw een relatief groot bedrijf, met onder andere  elektra-werk, sanitair, verwarming, gas- en legde openbare netwerken voor gas, elektra en telefoon. Toen een gebruikelijk allround technisch bedrijf met een grote werkplaats die eigen onderdelen maakten.  In 1929 is het werk bekroond met een hofleverancierschap.

Na de 2e wereldoorlog heeft het bedrijf zich zuiver en alleen gericht op het specialisme van bliksembeveiliging en aarding. Inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd erkend bedrijf op het gebied van bliksembeveiliging, welke in 1989 wederom werd bekroond door koningin Beatrix met een herzien predicaat van Hofleverancier.

Uit de krant:
Eigenaar Schaap Bliksembeveiliging Deventer Ondernemer van het jaar.

DEVENTER – Stentor 17 nov 2016 – Michiel Hartmann, directeur/eigenaar van Schaap Bliksembeveiliging, is woensdagmiddag 16 nov 2016 verkozen tot Deventer Overall Ondernemer van 2016. Hartmann kreeg dit te horen tijdens het ondernemersevenement Deventer Marktplein in de businesslounge van Go Ahead Eagles.

Schaap Bliksembeveiliging behoort volgens de jury tot de meest toonaangevende bliksembeveiligingsbedrijven van de wereld. De door hem tentoongespreide passie en kennis tijdens zijn presentatie hebben de jury ervan overtuigd dat hij recht heeft op de ondernemerstitel.

Michiel Hartmann blij met ‘enorme waardering van mede-ondernemers’
“Een werkelijk prachtig bedrijf met een status in de wereld waar ik mijn vingers bij aflikt” zo prees juryvoorzitter Theodor van der Velde de Deventer ondernemer van het jaar, Michiel Hartmann van Schaap Bliksembeveiliging

,,We zijn een oeroud Deventer familiebedrijf dat nog steeds met de laatste technieken vooroploopt.” Michiel Hartmann, directeur / eigenaar van Schaap Bliksembeveiliging denkt dat deze combinatie hem mede aan de titel Deventer Allround Ondernemer van 2016 heeft geholpen.

Dat de 63-jarige ondernemer nationaal en internationaal een prominent adviseur is over de normering van bliksembeveiliging, heeft ook aan zijn uitverkiezing bijgedragen. Hij wordt overal ter wereld gevraagd voor lezingen en adviezen. In de businesslounge van Go Ahead Eagles reageerde de in een blouse vol bliksemschichten gestoken Hartmann verrast op zijn winst: ,,Ik zie het als een enorme waardering van mede-ondernemers in Deventer.”

Noem een bekend gebouw in Deventer en negen op de tien keer is dit door medewerkers van Schaap tegen blikseminslag beveiligd. Van het Deventer Ziekenhuis tot het oude stadhuis en van de Lebuïnuskerk tot de Leeuwenbrug. Projecten elders in het land zijn bijvoorbeeld Schiphol, Paleis Het Loo, zendmasten, datacentra en alle gevangenissen. Verder heeft Schaap talrijke villa’s en boerderijen van bliksembeveiliging voorzien. ,,Met hun melkrobots en camerasystemen zijn boerderijen hightechbedrijven geworden. Slaat de bliksem in, dan is alles stuk.”

Kermis
Organisatoren van openluchtevenementen hebben in zijn algemeenheid te weinig aandacht voor bliksembeveiliging, stelt Hartmann. ,,Een paar jaar geleden zag ik tijdens de kermis in Deventer een zeer hoge attractie voor De Waag. Het was dreigend weer en ik ben gaan kijken. De attractie bleek niet geaard. Als de bliksem was ingeslagen, waren er veel slachtoffers gevallen. Ik heb de gemeente gewaarschuwd.”

De in 1979 (200 jaar na de oprichting!) bij Schaap Bliksembeveiliging begonnen Hartmann vertelt dat mensen in Angola vaak geen idee hebben wat ze tijdens onweer moeten doen. ,,Ze gaan bij elkaar staan rond de hoogste tent. Slaat de bliksem in, dan vallen er tientallen doden. Wij zijn bezig met een educatief programma.”
De kracht van zijn bedrijf, dat een nevenvestiging heeft in Rotterdam, zit volgens Hartmann in de nuchterheid waarmee de kans op blikseminslag wordt bepaald. ,,Beslissingen moet je goed onderbouwd nemen en niet op basis van angst. Vandaar dat we veel waarde hechten aan een goede risicoanalyse.”
Zelf zegt de geboren Deventenaar ‘geen angst maar wel respect’ te hebben voor bliksem. ,,In laboratoria heb ik wel 100.000 ontladingen gezien en ik weet precies wat er gebeurt.”
Door de klimaatverandering is het aantal ontladingen de afgelopen decennia enorm gestegen. Vroeger waren dit er boven Nederlands grondgebied per jaar zo’n 200.000. Nu zijn dit er tijdens een enkele fikse bui al wel 80.000, weet Hartmann, die zijn werk nog steeds als hobby ziet.

Geschreven door: |2018-08-17T11:25:41+00:0022 januari, 2018|Categorie: Nieuws|0 Reacties

Reageren?