ICLP 2018

Van 2 t/m 7 sept jl. vond de ICLP plaats in Rzeszow Polen. Ca 250 papers werden behandeld.

Variërend van natuurkundig gedrag van een bliksemontlading en de redenen waarom deze ergens wel of niet inslaat, effecten van blikseminslag in gebouwen en power / telecom systemen, invloed op elektronische systemen, gedrag en invloed van aardingen, persoonlijke veiligheid, normen, tot zelfs inslagen in drones.

In het oog springende onderwerpen:
Bliksem onderzoek geeft meer inzicht hoe een bliksemontlading inslaat in een object. Met name het gedrag van de vangontladingen. Ook invloed van hoogte op dit fenomeen tussen wolk en grond/object.

Onderzoek naar bolbliksem. Een relatie tussen metingen vanuit het bliksemregistratiesysteem en fysieke waarnemingen. Een bolbliksem ontstaat alleen als er een inslag is. Een combinatie van hoge stroom, hoge energie, hoge temperatuur kan een plasma bol doen ontstaan ter grootte van een voetbal, lifetime ca 15 sec.

Bliksem stromen in een object. Afhankelijk van de gevel- en dakconstructies verdelen zich de bliksemstromen in het object. Daarmee wordt bepaald welke maatregelen er genomen dienen te worden, zo ook welk afleidvermogen van overspanningsafleiders moeten gelden.

Onderzoek m.b.t. aarden van hoge stalen obstakels (denk aan buiten festivals) en de invloed van aanraking- en stapspanningen bij een blikseminslag. Met onder andere de effecten van lengte en diameter van een aardelektrode.

“Nieuwe energie” kreeg veel aandacht. Zoals het beveiligen van zonnepanelen, windturbines, hydrogeen tank stations en golf (wave) energie.

Risico op schade van led straatverlichting en hoe kosten/baten gezien het best te beveiligen is . Ook het risico van aanwezige tramlijnen in een stad werd behandeld.

Stapspanning in kleine objecten (schuilhutten)
Onderzoek naar gevaarlijke spanningen bij blikseminslag (stap spanningen) in
kleinen objecten zoals schuilhutten bij golfterreinen en met welke maatregelen een goede beveiliging bereikt kan worden .

Persoonlijke veiligheid
Grote zorgen over slachtoffers in Afrika tgv bliksem.
Waar het voorkomen van slachtoffers in de westerse wereld gaat om 1 of paar mensen tegelijk.
In Afrika zijn er meestal in één keer veel meer slachtoffers betrokken.
Voorbeelden van 75 doden en 165 gewonden in één keer komen voor (Uganda 2011).
Hoe we daar met educatie en simpele maatregelen slachtoffers kunnen voorkomen.


Onze senior Adviseur in Rzeszow

Geschreven door: |2019-02-26T08:16:03+00:0010 september, 2018|Categorie: Bliksembeveiliging|Tags: , |0 Reacties

Reageren?