//Bliksemse zonnepanelen

Bliksemse zonnepanelen

Vaak staat u er niet bij stel:  naast dat zonnepanelen de zon “opvangen”, is er ook een ander natuurverschijnsel welke eveneens opgevangen kan worden. Namelijk de bliksem. Eigenlijk zijn zonnepanelen ook opvangers voor bliksemontladingen.

Om bliksem te kunnen opvangen worden al 240 jaar bliksemafleiders gemaakt, welke bestaan uit opvangers op het gebouw, met leidingen naar aarde. Zonnepanelen liggen ook op het gebouw, in metalen frames die ook geaard zijn. Dus net zoals echte bliksemopvangers van een bliksemafleiderinstallatie. Alleen een bliksemafleiderinstallatie zorgt voor een gecontroleerde weg om de bliksemstroom af te voeren. Bij een zonnepaneel (ook wel PV-installatie genoemd) gebeurt dat niet. Sterker nog, de bliksemstroom wordt via de aarddraad en de voedingsdraden van de panelen, aangesloten op de omvormer, in de elektrische installatie van het gehele gebouw gestuurd, met alle gevolgen van dien.

Als voorbeeld een veehouder stal met een PV-installatie op het dak. Na blikseminslag zijn 2 dure melkrobots compleet vernield. Maar ook bij kantoorgebouwen en fabrieken is gevolgschade t.g.v. inslag op de PV installatie aan ICT apparatuur en productie machines bekend.

Veelal wordt gedacht; we zijn toch verzekerd !!!

Echter verzekeraars zijn ook bekend met oorzaken en de gevolgen van bliksem in combinatie met zonnepanelen.

In het vakblad voor de verzekeringsbranche editie mei 2019, is hierover een artikel geschreven.

Zie beursbengel mei 2019  Bliksemse zonnepanelen

Zie ook: artikel in HLN 28 mei 2019 Zonnepanalen ontploffen nadat bliksem inslaat

Zie voor meer informatie ons infoblad 114

Geschreven door: |2019-06-28T12:28:46+00:0031 mei, 2019|Categorie: Bliksembeveiliging|Tags: , |0 Reacties

Reageren?